Resepi Kari Ayam Sedap
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam saiz sedang – bersihkan dan potong kecil
- 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
- 3-4 ulas bawang merah – dikisar
- 2 ulas bawang putih – dikisar
- 1 cm halia – dikisar
- Minyak masak
- 2 tangkai daun kari
- 1 paket serbuk kari ayam
- Serbuk cili
- 2 sudu teh cili boh
- Garam
- 1 kotak santan
- 2 kotak kecil air – sukat guna kotak santan
- 3 biji ubi kentang
- Gula – tujuan untuk melemakkan kari
- Cili merah – pilihan
1. Tuangkan minyak. Bila sudah panas, masukkan 4 sekawan, bawang merah bawang putih dan halia yang dikisar.
2. Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan daun kari.
3. Masukkan rempah kari ayam/daging dan cili serbuk. Tambah sedikit sahaja cili boh. Gaul dan tambah air sedikit.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih. Gaul sehingga rata.
6. Masukkan santan segar atau santan kotak.
7. Masukkan ubi kentang.
8. Tambahkan sedikit gula bertujuan untuk melemakkan kari.
9. Masukkan lada jika suka.
10. Siap apabila kuah sudah pekat dan cukup rasa.