Resepi Tomyam Putih
Bahan-bahan
- 1 biji bawang holland dipotong 6
- 20 tangkai cili api (diketuk)
- 1 inci halia (dimayang)
- 5 ulas bawang putih (dimayang)
- 3 btg serai (diketuk)
- 1 ekor ayam
- 2 helai daun limau purut
- 2 biji limau nipis (diambil jus)
- 1 biji limau purut (diambil jus)
- 1 sb sos ikan
- 2 batang lobak merah
- 2 biji tomato
- Sedikit bunga kobis
- Garam secukup rasa
- Tumiskan bawang holland, bawang putih, halia,serai dan cili api.
- Masukkan ayam. Kacau sekejap dan masukkan air.
- Apabila sudah mendidih masukkan sos ikan dan garam secukup rasa.
- Masukkan sayuran (kecuali tomato). Kemudian masukkan sedikit demi sedikit jus perahan limau nipis dan limau purut.
- Masukkan tomato dan daun limau purut. Biarkan seketika dan bolehlah padamkan api. Siap.