Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

 




Bahan-bahan:

  • Ikan siakap (lumur garam, kunyit dan tepung jagung).

Bahan Tumis :

  • 1 biji bawang besar atau bawang Holland (dihiris dadu)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus),
  • 1 inci halia (diketuk),
  • Setengah batang serai (dihiris halus),

Bahan Sos :

  • 2 senduk kecil cili kering kisar,
  • 3 sudu sos cili thai,
  • 3 sudu sos cili,

Bahan Tambahan :

  • Lobak merah (dipotong dadu),
  • Nenas (dipotong dadu),
  • 1 biji tomato (dipotong dadu),
  • 5-10 biji cili padi (dipotong halus),
  • 1 biji cili merah besar (dipotong halus@dadu),
  • Sedikit air (untuk kuah),
  • 1 kiub pati ayam,
  • Secukup rasa Maggie,
  • Daun ketumbar (dihiris halus),
  • Daun limau purut (dihiris halus dan buang tulang),
  • Daun salad.

Cara-cara :

  1. Goreng ikan sehingga garing, ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar dan semua jenis sos, masak sehingga mendidih.
  4. Tambah sedikit air, masukkan kiub pati ayam dan secukp rasa Maggie.
  5. Kacau-kacau sehingga sebati baru masukkan sayur dan nenas yang dipotong dadu tadi.
  6. Taburkan daun limau purut dan daun ketumbar, siap. Selamat Mencuba.
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url