Bahan-bahan untuk dikisar:
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 5 biji cili kering yang besar – direbus dahulu atau cili boh
- Sedikit belacan
- Sedikit lada hitam
- Air secukupnya
Bahan untuk menumis:
- Minyak
- Bahan kisar
- Sedikit air asam jawa
- Ayam 1 ekor
- Air secukupnya
- Garam
- Gula
- Serbuk perasa
- 3 batang serai – diketuk
- 1 batang bunga kantan
- 5 helai daun limau purut – dibuang tulangnya
- 1 ikat daun kesum – dibuang batang
- 1 biji buah tomato – dipoting
Cara memasak:
- Panaskan periuk, tuangkan sedikit minyak.
- Bila minyak sudah panas, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masak sehingga pecah minyak. Bila sudah pecah minyak, tambah sedikit air. Masukkan air asam jawa. Kacau sehingga sebati.
- Seterusnya masukkan ayam satu persatu.
- Kacau-kacau sedikit dan tutup periuk. Biarkan seketika.
- Bila ayam sudah separuh masak, masukkan gula, garam dan serbuk pasti sedap perasa. Kacau sehingga rata.
- Masukkan serai, bunga kantan dan daun limau purut.
- Kemudian masukkan daun kesum dan tomato.
- Apabila kuah sudah mendidih, sesuaikan rasa dan kacau sehingga sebati.
- Hidangkan apabila ayam sudah masak.resepi,
{ 0 Comment... read them below or add one }
Catat Ulasan
Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.