Nasi Ayam
resepi
Resepi Sedap
resipi
Resepi Nasi Ayam Sedap
Resepi Nasi Ayam Sedap
* anggaran untuk 8 org makan
Ayam seekor dibelah 4
1cm halia
3ulas bawang putih
Seketul kiub ayam
Rebus ayam dlm air panas mendidih 7 hingga 8 minit.. Masukkan sup bunjut, bawang putih, halia dan kiub ayam.. Air rebusan ayam jgn buang nnt kita nak gunakan untuk nasi dan sup..
Angkat ayam kemudian sapukan :
Setengah cawan sos tiram
Suku cawan kicap lemak manis
1 sudu makan minyak bijan
2 sudu mkn madu
Bila da sapu semua, toskan ayam dlm tapis selama 1/2 jam bg ayam kering supaya masa menggoreng nanti minyak tak meletop dan kulit ayam cantik berkilat..
Air perapan tadi jgn buang.. Nnt nak guna untuk kicap ayam..
Bahan2 Nasi :
Beras 3pot
1biji bwg besar
3ulas bwg putih
1inci halia
Semua bahan dimayang halus
1 ketul Kiub ayam
1 sudu kecil garam
Cairkan 2 sudu butter (sy guna buttercup) Tumis bahan hirisan dgn daun pandan.. Time ni aromanya naik sampai jiran sebelah sekali boleh bau 
Masukkan kiub ayam.. Sedikit serbuk kunyit untuk bg warna kuning2 sikit (sy tak masukkan sbb suka warna asli)
Masukkan beras kacau sedikit dan biarkan sekejap, kemudian masukkan air rebusan ayam tadi..
Sukatan air mcm masak nasi biasa ukur pakai jari cuma sy lebihkan sedikit air..
Kuah Cili :
10 tangkai cili merah (sy guna cili merah besar)
5 tangkai cili kering
Sebiji tomato
2 ulas bawang putih
Sedikit halia (sy tambah)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan air
Blend cili merah, cili kering dengan tomato, halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula dan garam.. Tambah sedikit air masak dengan api kecil sehingga likat.
Kicap ayam :
Gunakan air perapan ayam tadi..
Nak pekat tambahkan sedikit tepung jagung..
Sup kosong :
Gunakan air rebusan ayam tadi, tambahkan bawang goreng dan taburkan sedikit daun sup.. Siap!
Kredit Resepi : Zue Zulin
* anggaran untuk 8 org makan






Setengah cawan sos tiram
Suku cawan kicap lemak manis
1 sudu makan minyak bijan
2 sudu mkn madu
Bila da sapu semua, toskan ayam dlm tapis selama 1/2 jam bg ayam kering supaya masa menggoreng nanti minyak tak meletop dan kulit ayam cantik berkilat..

Bahan2 Nasi :




Semua bahan dimayang halus







Kuah Cili :










Kicap ayam :

Nak pekat tambahkan sedikit tepung jagung..
Sup kosong :

Kredit Resepi : Zue Zulin
Tiada ulasan
Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.